July 11, 2015

Soal Hati

Assalamualaikum

Tengok tajuk pun dah rasa mcm ade something serious yg nak bagitau.Jarang bakal engineer nak cakap soal hati..*kau hengat hati engineer keras mcm besi ker??*


Hari tu,my friend,M and me were gelak sakan before masuk kelas.We're so happy sampai tak realize pun student lain tgk kami mcm 'tak betol'.For your information,aku dgn M memang bestfriend kat hostel.Student lain dalam bilik tu kalau dengar kami mengilai memang pakat dok geleng kepala.Junior kami siap tegur lagi,"Apa benda la yang Kak Izza and Kak M duk gelak tu?"Kami sengih jer.Pastu sambung gelak.Benda ni selalu mai lepas musim exam.Kami panggil 'Musim Gila'..


Tengah kami duk syok mengilai,ada sorang kawan M ni called her.Si M ni pun berjalan nyot-nyot*bunyi tapak kasut* pi kat kawan dia.Aku tengok la depa having a serious conversation.
                                                                              *mcm ni ha!--->







Aku duk perhati je.*curious*.Aku mcm curious la sebab M ni jarang tunjuk muka serious mcm nak telan orang.Dalam 5 minit camtu,M mai kat aku.Muka dia memang monyok-nyok-nyok gila!Aku tengok mata dia.Macam dia cuba tahan drpd nanges!"Hey,what's wrong?"."Nothing".Then dia tarik tangan aku terus masuk kelas.

Sepanjang hari tu memang M diam je.Gelak pon biasa2 je.Malam tu,lepas solat Isyak kat masjid,aku dengan M jalan nak masuk bilik.Suddenly dia tanya aku something."Izzah,what'll you do kalau awk tahu ade someone tak suka awak?And dia tak suka awak rapat dengan dia?Awak nak marah dia atau benci dia".Hati aku cam zappp!'Knp pula dia ni tetiba tanya aku soalan pelik ni'Hati ku berbicara :P So,dari persoalan dia tu aku dah boleh agak apa benda yang dia duk discuss dgn kawan dia pagi tadi.Tapi aku tak 100% sure la.

Aku bagitau dia.Eh,tapi malam tu otak aku tiba2 mencurah-curah idea utk susun kata2 supaya jadi mcm kaunselor."For me,tak guna nak marah sebab perasaan benci dia trhdp kita maybe takkan berubah.Kalau kita marah,bukannya boleh buat dia suka kita pon.And tak guna jugak nak benci sebab benda2 ni berkait dgn hati.Hati ni urusan Allah.Ia selalu berbolak-balik.Sebab tu dlm bhs Arab,hati disebut sbg Qalbu yg memberi maksud 'Yang berbolak-balik'..Akan ada certain time dia suka kita,akan ada jugak time dia agak 'menyampah' dgn kita.So,saya rasa awak terus berkawan,suka and jgn benci dia..But maybe the problem is dia rasa awak terlalu berdampingan dengan dia.So,cuba untuk kurangkan jarak tapi jangan sampai putuskan friendship.Maybe lepas ni dia dan awak akan rasa lebih selesa.Tawakallah kpd Allah.."

Pastu,M dah mula memahami 'konflik' yg dihadapai oleh dia dan 'DIA' ehh?.Since that day,M dah kembali tersenyum dan mengilai dengan aku!HAHAHA

No comments: